Baharat Ürünleri

Çam Fıstığı
Çam fıstığı, fıstık çamının kozalaklarından çıkarılan sert kabukların kırılması sonucu elde edilen ve besin değeri oldukça yüksek bir besin maddesidir. Yenilebilir ve yüksek ticari değeri olan bir tohumdur. Çam fıstığı çeşitleri: Kozak tipi, Aydın tipi, Maraş tipi.

Çörek Otu
Çörek otu yıllık otsu bir bitkidir, tohumlarından çoğalır. Kumlu gevşek toprakları sever. Tohumları haşhaş bitkisinde olduğu gibi kozalak içerisinde olgunlaşır. Tohumları 2–3 mm boyunda 3 yüzeyli mat olmayan siyah renklidir.

Hardal Tohumu
Günümüzde ilaç yapımında da kullanılan hardal tohumu, turpgillerden bir çeşit bitkidir. Tesirli maddesi "potasium mironat" ve "sinigrin"dir. Akdeniz bölgesinde yetişen ve tohumlarında eterik yağı olan bu bitki genellikle sarı veya beyaz çiçeklidir.

Haşhaş
Haşhaş, gelincikgiller familyasından Papaver cinsini oluşturan bir, iki ya da çok yıllık bitki türlerinin ortak adı. Anavatanı Doğu Akdeniz'dir. Haşhaşın tohumlarından "haşhaş yağı" adı verilen yenilebilir yağ çıkarılır. Haşhaş cinsinin yaklaşık 50 türünden 30 kadarı Türkiye'de yetişir.

Hindistan Cevizi
Hindistan cevizi tropik bölgelerde yetişen meyvesi yenen bir palmiye türüdür. Genellikle toz halinde satılır. Çok besleyici, güçlendirici ve şişmanlatıcı bir besindir. Yüksek oranda kolayca sindirilebilen yağ içerir. Potasyum, sodyum, ve magnezyum açısından da zengin bir besindir.

Karabiber
Karabiber, çiçekli bitkilerden Piperaceae familyasına ait bitkilerin meyvelerinin kurutulup, baharat şeklinde kullanılmasıyla elde edilen toz şeklidir. Beyazbiber, yeşilbiber gibi çeşitleri de vardır. Kökeni Hindistan olmasına karşılık, tüm sıcak iklimlerde yetiştirilebilir.

Karanfil
Karanfil, Syzygium aromaticum ağacından elde edilirken, Karanfil çiçekleri Dianthus petraeus bitkisinden elde edilirler. Karanfil, öğütülerek baharat olarak kullanılmakla birlikte, ağızda bir süre tutularak kullanılabilir. Çiğnendiğinde nefesi taze ve temiz tutar.

Keten Tohumu
Keten, Ketengiller familyasının en yaygın türüdür. Yaz ayları arasında ipek gibi, mavimsi veya sarı renkli çiçekler açan bir bitkidir. Ketenin yapısında; %80 selüloz, %3 pektin, %10 su bulunur. Tohumları %40-45 yağ içeririr. Bu yağ, omega 3 yağ asitleri bakımından zengindir.

Kimyon
Kimyon baharatı, kimyon bitkisinin olgunlaştıktan sonra toplanıp kurutulan tohumlarından elde edilir. Keskin, acı bir tadı vardır. Özellikle et yemeklerine katılır. Anavatanı Doğu Akdeniz ve Orta Doğu'dur. Midevi, gaz giderici, terletici olarak kullanılır.

Kişniş
Kişniş, maydanozgiller familyasından bir bitkidir. Anavatanı Akdeniz ülkeleridir. Baharatı kişniş bitkisinin küre biçimli sarımsı yeşilden, açık kahverengine kadar değişen renklerdeki meyvelerinin kurutulması ya da öğütülmesiyle elde edilir.

Muskat
Muskat, hint cevizi adıyla da bilinen bir tropik ağaç cinsidir. Karayipler ve Grenada'da yetişir. Tohumları baharat olarak kullanılır. 2-3 cm uzunlukta, 1-2 cm çapta, oval, cevize benzer tohumlar vardır. Tohumlar sabit yağ, uçucu yağ ve rezin taşır.

Susam
Susam, Pedeliaceae familyasına ait, anavatanı Afrika'dır. Asya, Avrupa ve Türkiye'nin sıcak bölgelerinde tarımı yapılmaktadır. Kapsül meyvelerinin içinde çok sayıda tohum bulunur. Simit, çörek üzerlerine konur. Susam, tahinin ana maddesidir.

Tarçın
Tarçın, defnegiller familyasından Anavatanı Güney Asya olan, yaprak dökmeyen aromatik kokulu ağaç cinsi. Tanen ve uçucu yağ taşır. Tadı tatlımsı ve yakıcıdır. Kahve, çikolata ve meyve soslarında, içeceklerde yaygın olarak kullanılır.

Zencefil
Zencefil, zencefilgiller familyasından olup, ince-uzun yapraklı, tropik ya da yarı tropik iklimlerde yetişir. Şifalı bir bitki türüdür. Zencefilin; iştah açıcı, antiseptik, gaz söktürücü, solunum yollarını açıcı etkileri bulunuyor.

Zerdeçal
Zerdeçal, zencefilgiller familyasından, hint safranı olarak da bilinen bir bitkidir. Anavatanı Güney Asya'dır. 200 mg/gün’lük dozlarda zerdeçalın antienflamatuvar, antikanserojen ve antiaterojenik olduğu gösterilmiştir.