Bakliyat Ürünleri

Barbunya

Barbunya

Barbunya fasulye, baklagiller familyasından otsu bir bitki türüdür. Pembe-beyaz dış kabuğu ve beyaz ağırlıklı iç taneleri ile standart yeşil fasulyelerden ayrılır. Zeytinyağlı yemeği türk mutfağının ünlü soğuk mezeleri arasında yeralır.

Buğday

Buğday

Buğday, buğdaygiller familyasının ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bitki türlerinin ortak adı. Karasal iklimi tercih eder. Dünya çapında ikinci en fazla ekimi yapılan tahıldır. Buğday; un, yem üretilmesinde kullanılan temel bir besin maddesidir.

Bulgur

Bulgur

Bulgur, buğdaydan yapılan geleneksel bir anadolu yiyeceği olup tahıl grubundan sayılmakta ve beslenme piramidinin tabanında yer almaktadır. Bulgur kandaki yağları düşürücü yönü olduğu bilinen posa/lif bakımından oldukça zengin bir gıdadır. Kolesterol içermez.

Ceviz İçi

Ceviz İçi

Ceviz, cevizgiller familyasından Juglans cinsinden tek tüysü yaprakları karşılıklı dizilmiş ve aromatik kokulu ağaç türlerinin ortak adı. Sonbaharda olgunlaşan büyük çekirdekli sulu meyvenin iç kısmı 2 bölmeye ayrılmıştır. Tohum 2 loplu, yağlı ve lezzetlidir.

Fasulye

Fasulye

Fasulye, baklagiller familyasının Phaseolus cinsinden Orta Amerika menşeli, bir yılda yetişen otsu bir bitki türü. Tohumdan yetiştirilir. Yaklaşık 80 çeşidi vardır. Dermason, horoz, barbunya, boncuk, şeker, göbekli, börülce, Dombay fasulyesi diye adlandırılan çeşitlere sahiptir.

İrmik

İrmik

İrmik durum buğdayının öğütülüp elenmesiyle elde edilen, yapımında genellikle sert buğday kullanılan bir besin maddesidir. İrmik besin değeri yüksek olan bir yiyecektir. %73 oranında karbonhidrat içerir. 100 gram irmik yaklaşık 360 kcal enerji içerir. İrmik makarnanın ana maddesidir.

Mısır Unu

Mısır Unu

Mısır unu kurutulmuş mısır tanelerinin çok iyi bir şekilde öğütülmesiyle elde edilir. Yumuşak, ince, bej rengi, pudra görünümündedir. Kokusuzdur ve yumuşak bir tadı vardır. Mısır unu, arpa, buğday, çavdar ve yulafın aksine gluten içermez. Genellikle ekmek ve hamur işi yapımında kullanılır.

Mercimek

Mercimek

Mercimek, baklagiller familyasından kabuklu mahsullerin kurutulmuş tohumlarıdır. Mercimek, besin değeri yüksek, tat açısından zengin bir baklagildir. Yağ oranı düşük, protein oranı yüksek, lifli bir yapı içermektedir. Ayrıca karbonhidrat, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir.

Nohut

Nohut

Nohut, bezelye familyasından Cicer arietinum'un yıllık bitkisinin tohumudur. Nohut %13 protein, %40 - %55 karbonhidrat, %4 - %10 yağ içermektedir. Nohut ayrıca çinko, vitamin B6 ve C vitamini yönünden zengindir. Yüksek besin değeri sebebiyle oldukça yaygın üretimi söz konusudur.

Pirinç

Pirinç

Pirinç, buğdaygiller familyasından mısır ve buğdaydan sonra en fazla ekimi yapılan otsu bir bitki türüdür. Yağ ve protein oranı diğer tahıl ürünlerinden düşüktür. Tropikal ve suptropikal iklim şartlarında yetiştirilir. Dünya nüfusunun yarısından fazlası için beslenmede büyük bir önem taşır.

Patlamış Mısır

Patlamış Mısır

Patlamış mısır, cin mısır tanelerinin ısı etkisiyle patlayarak şişmesi sonucu elde edilen ve çerez olarak yenen bir yiyecektir. Buğdaygiller ailesinden gelir. Yağ bakımından zengindir. Ayrıca bileşiminde bol miktarda karbonhidrat, su, mineral, protein, yağ gibi temel besinleri de bulundurur.

Tarhana

Tarhana

Birden fazla baharatın karışımıyla elde edilir. İçerisinde tarçın, yenibahar, mahlep, zencefil turu baharatlar bulunur. Ülkemizde Denizli, Kahramanmaraş yörelerinde ve Beypazarı'nda ünlüdür. Tarhana besleyici olduğu kadar kuru toz şeklinde olduğu için uzun süre saklanabilir.